Olga Tokarczuk: Bisarre fortellinger (2020)

Fantastiske fortellinger om lys og mørke. Gjennom ti noveller blir leseren tatt med på en reise på tvers av tid og rom, til verdner som er både gjenkjennbare og magiske . Fra den svenske invasjonen av Polen på 1600-tallet, til Asia og dagens Sveits, eller steder som ikke finnes på noe kart. Olga Tokarczuk, Nobelprisvinner i 2018, utforske de store spørsmålene i livet som alderdom, død og mennesket og natur. Hun slipper til komikken i den mørkeste delen av menneskesinnet, og lar hverdagslig realisme støter sammen med det surrealistiske.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Bisarre fortellinger_tokarczuk.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Olga Tokarczuk: Før plogen din over de dødes knokler (2019)

Handlingen er lagt til en øde polsk landsby. Engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko finner naboen sin død på gulvet i hjemmet hans. Omstendighetene er merkelige. Hun legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Flere av landbybeboerne, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, blir etter hvert funnet myrdet. Janina engasjerer seg i etterforskningen, og det er det ikke alle som liker. Boka er nominert til Man Booker International Prize 2019.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Før plogen din over de dødes knokler_tokarczuk.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Helene Uri: Katalog over mine menn (2020)

Margrete Ecker har sterk vilje, men svakt hjerte og hun trenger et nytt. En dag kjører en ung mann utfor veien og omkommer. Hans liv er over, men hennes kan begynne på nytt. I boken får vi historien om Margrete fortalt av seks menn. For hva gjør det egentlig med et menneske å få hjertet til en som burde hatt hele livet foran seg? Hva gjør det med dem som mistet sønnen sin? Og kan de kreve noe av henne som bærer sønnens hjerte?

Omtalen er utarbeidet av BS.

Katalog over mine menn_uri.jpg

Lån boka på biblioteket

 

Annie Ernaux: Årene (2020)

Med utgangspunkt i sitt eget liv, hvor hun reflekterer over sine personlige erfaringer som mor, datter, hustru og forfatter, gir Annie Ernaux samtidig et levende og mangefasettert bilde av Frankrike i perioden fra 1941 til 2006. Med “Årene” fikk Annie Ernaux sitt internasjonale gjennombrudd, og skapte en helt ny form for selvbiografisk tekst, en «kollektiv selvbiografi», som er både subjektiv og felles. Teksten fortelles fra et kollektivt ståsted, fra et «vi» som inkluderer leseren. Slik blir selve tiden en fortellerstemme i boka, som tar oss med på innsiden av de store samfunnsendringene, fra klassekamp og kjønnskamp til studentopprør og populærkultur. Omtalen er utarbeidet av BS.

Årene_ernaux.jpg

Lån boka på biblioteket