Dine ord.jpg

Dine ord av Gaute Heivoll, Tiden norsk forlag, 2022

Han er forfatter, men også blind. I alt har han gitt ut tolv bøker, og det er kona hans som har skrevet dem ned for ham. Men denne gangen er det ikke Terese som skal gjøre det. I stedet har en ung kvinne blitt ansatt som sekretær, og med hennes hjelp skal han skrive en ny roman, en roman som han er overbevist om skal bli hans beste. Men den unge kvinnen bærer på sin egen historie, en historie om et liv som har stanset opp, og som etter hvert setter sitt preg på forholdet til den blinde forfatteren og arbeidet med den nye boken. For hvilken makt har den som tar fortellingen imot? Hvem sine ord er det egentlig som står på papiret? I arbeidet kommer de to nærmere og nærmere hverandre, helt til de står overfor en grense de ikke kan krysse uten store konsekvenser. Dine ord er et kammerdrama om å lytte og se, om å bli hørt og sett. Det er en roman om sorg, og hvordan det er mulig å leve med den. Og så er det en fortelling om hvordan historiene oppstår, og hvordan de kan mistes. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Egne barn.jpg

Egne barn av Trude Marstein, Gyldendal forlag, 2022

Det er juni, og Anja og kjæresten Pål er på vei til torpet i Sverige som Anja fremdeles eier sammen med eksmannen Ivar. Det skal være dugnadshelg, kledningen skal vaskes og males. Ivar og samboeren Solveig er med, og alle barna er der. Egne barn handler om ambisjoner og skuffelser, om pretensjoner og avsløringer. Om vår jakt på tilhørighet og mening, på beruselse og overskridelse. Om barna og makten man har og ikke har over dem, ansvaret og lengselen etter frihet. Og om gleden og kjærligheten som dukker opp glimtvis, nærmest ved en tilfeldighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Ikke død ennå.jpg

Ikke død ennå av Johan Ehn, Mangschou forlag, 2022 

Det er julaften, og Elis faller om i familieselskapet. Da han våkner opp på sykehuset, gjenopplever han øyeblikk og møter med de som har betydd mest for ham. Den han kalte mamma og den han kalte mor, den første kjærligheten og kvinnen han giftet seg med. Gjennom disse møtene får han ny innsikt i barndommen og ungdomsårene og får svar på spørsmålene som har fulgt ham gjennom livet: Hvorfor ble han sendt bort som barn? Hva skjedde med hans første kjærlighet? Og hvorfor ble så mye annet viktigere enn familien og musikken? "Ikke død ennå" er en gripende reise gjennom Folkhemssverige og en roman om livet - slik det ble for Elis. Johan Ehn er svensk forfatter, skuespiller og dramatiker. I 2020 ble han nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for Hesteguttene. "Ikke død ennå" er Johan Ehns skjønnlitterære debut for voksne. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Julebrev.jpg

Julebrev av Kjersti Herland Johnsen, Bladkompaniet, 2020

Linda har alltid hatt eneansvaret for sønnen Brage og vært opptatt av å skape en tryggere oppvekst for ham enn den hun selv hadde. Og når julen nærmer seg, blir tradisjoner og ritualer ekstra viktig. Linda har planlagt alt, og det må bli perfekt. Så kommer Brages far overraskende på banen, og Lindas juleplaner blir kullkastet. I tillegg får hun brev fra en hun ikke kjenner, men som hun mistenker at kjenner henne. Uro og kaos truer, og vonde minner fra Lindas fortid stiger til overflaten. Samtidig kan hjelpen kanskje komme fra uventet hold? Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket

 

Vi er ikke her for å ha det morsomt.jpg

Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke, forlaget Oktober, 2022 

Knut er en middelaldrende forfatter med én suksessroman bak seg. Han bor vegg i vegg med Frank, grafisk designer med hjemmekontor og Knuts livsvitne, så å si. Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Frank skal få være med og bo gratis på Knuts rom på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, nå som han endelig har fått en slags ny sjanse. Med det forrige romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut. Her på Lillehammer øyner Knut muligheten til å kare seg opp og gjøre seg gjeldende igjen. I denne romanen holder Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov - hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. 

Lån boka på biblioteket