Salamandergåten (første bok i Clue-serien), Jørn Lier Horst, 2012. Spenning. 141 sider.

Når man setter sammen forbokstavene til de fire hovedpersonene: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon, får man ordet CLUE. I tillegg betyr clue ledetråd på engelsk, spor for å løse en gåte. I denne boka blir en død mann funnet på stranden. Dødsfallet settes etter hvert i sammenheng med noen mystiske typer som bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. CLUE er på saken. 

Salamandergåten _horst.jpg

 

Artemis Fowl (serie), Eoin Colfer, 2001. Fantasy. 283 sider.

Tolvårige Artemis Fowl er et forbrytergeni. Et kriminelt vidunderbarn. En millionær. Men selv Artemis skjønner ikke hva han begir seg ut på når han kidnapper en alv, politikaptein Kristtornia Kort i LEP-rekognavdelingen. Dette er ikke den type alver man finner i godnatthistorier. Disse alvene er bevæpnede og farlige. Artemis tror han har dem i sin hule hånd, men så slutter de å følge spillereglene…

Artemis Fowl_Colfer.jpg

 

En Pingles dagbok (serie), Jeff Kinney, 2009. Humoristisk. Illustrasjoner. 224 sider. 

Greg er skviset mellom en sjefete storebror og en sippete lillebror; har velmenende, men helt håpløse foreldre, er ikke så populær på skolen som han synes han fortjener å være, har nerdete venner som ødelegger alle sjanser hos det motsatte kjønn. Og så videre. Det er aldri hans skyld når ting går galt. 

En pingles dagbok_kinney.jpg

 

Kjøtt og blod (Marg & bein), Ingunn Aamodt, 2011. Grøss. 80 sider. 

Simon har en deprimert mor som ligger i sengen hele dagen. Som om ikke det er nok, forelsker han seg i en jente som viser seg å være vampyr! Og på toppen av det hele: nabokjerringen han deler disse bekymringene med, er ingen vanlig nabokjerring: Hun er en ettersøkt kannibal som har kledd seg ut! 

Kjøtt og blod_aamodt.jpg

 

Med beina på nakken – Arne Svingen, 2015. 157 sider. 

Eirik og faren er på rømmen på tog nedover i Europa etter å ha flyktet fra Eiriks fosterforeldre i Norge. Eirik vet ikke hvor de skal, eller hva de skal. Det eneste han vet, er at livet hans plutselig er blitt snudd på hodet. Dette er en historie om fedre og sønner, om et desperat forsøk på en ny start, om vennskap og reservefamilier, om et søkk i gulvet og Frankenstein, og om å spille fotball i rullestol. 

Med beina på nakken_svingen.jpg

 

Elastico – Michael Stilson, 2020. Tegneserieroman. Enkel tekst. 56 sider.

Ibra drømmer om en plass på det norske juniorlandslaget. Han drømmer også om å få den søteste jenta i klassen til å bli forelska i ham. Men det er noen andre som er ute etter akkurat det samme. Både på og av fotballbanen må han kjempe for å få det han vil ha mens det virker som om alt går i stykker rundt ham. 

Elastico _stilson.jpg

 

Ninja-kid (serie)  - Anh Do, 2019. Humoristisk. Illustrasjoner. 186 sider.

Nelson vet veldig godt at han er en nerd. Da han våkner på 10-årsdagen sin oppdager han at han har fått noen utrolige ninjakrefter. Han er faktisk den siste ninjaen i verden. Med hjelp av bestemorens rare oppfinnelser og den merkelige fetteren Kenny må Nelson lære å mestre livet som ninja og redde verden. 

Ninjakid_do.jpg

 

Morten og Mahdi (serie) – Kim Fupz Aakeson, 2019,  Tegneserieroman. Vennskap. 101 sider. 

Morten og Mahdi har ikke annet til felles enn at er like gamle, bor i samme bygård, spiller de samme spillene, synes de samme tingene er lættis, og har like store drømmer om å bli kule og rike. Vi får høre om gaming, en evig jakt på penger, en teit bonuspappa, fotball, Halloween, en masete mamma og en utrolig irriterende nazibadevakt. Morten og Mahdi har konstant svimlende ideer og forestillinger om hva de skal få til, og når alt enda en gang går i dass, reiser de seg bare opp igjen og legger nye planer. Skikkelig gøy og skikkelig drøyt, og mye å kjenne seg igjen i! 

Morten og Mahdi_aakerson.jpg

 

Utstøtt – Ethan M. Aldridge, 2019. Tegneserieroman. 208 sider.

Edmund og Barnet ble byttet ved fødselen. Nå lever Edmund i all hemmelighet som en bytting i Verden Ovenfor, alvemagien hans er skjult fra hans intetanende foreldre og hans eldre søster, Alexis. Barnet lever blant alvene i Verden Under, der å være menneske gjør ham til en merkverdighet i det kongelige palasset. 

Men når den onde trollkvinnen Hawthorne erobrer tronen, må Barnet og Edmund gjenforenes i en farlig ferd for å redde begge verdener – selv om ingen av de føler seg hjemme i noen av dem. 

Utstøtt_aldrige.jpg

 

Edward Rubikons mysterier (serie) – Aleksander R.K. Brown, 2016. Spenning. Illustrasjoner. Enkel tekst. 102 sider. 

Faren til Edward jobber på Grimsrud festning. En dag avdekker han en gravkrypt, men før de får åpnet graven, begynner festningen å rase sammen. Festningen må stenges. Edward og bestevennen Kasper skjønner at det er noe overnaturlig som ligger bak. De oppsøker festningen i nattas mulm og mørke. I krypten er spøkelset kong Grimm. Han planlegger å vekke til live sin gamle hær, og fullføre det han ikke klarte i live, å ta over Grimsrud. 

Kong Grimms hevn_brown.jpg

 

Turbo-Tim (serie) – Lincoln Peirce, 2019. Humoristisk. 215 sider.

Tim er på alle måter helt gjennomsnittlig, men mener selv han er super! Sammen med kompisene Frans og Teddy spiller han i bandet Død over amøbene og prøver å ikke bli tatt på fersken av klasselæreren, nådeløse fru Gudesen. I disse to første bøkene finner du ut hvordan Tim overlever farens redselsfulle havregrøt, en uheldig takling av rektor Nilsen, å havne på kanonballag med Grusomme Gina, samtidig som han jakter på ære og berømmelse. 

Turbo-Tim_pirce.jpg

 

Jack (serie) – Ben Hatke, 2019. Tegneserieroman. Fantasy. 207 sider.

Jack gruer seg skikkelig til sommerferien. Mamma skal ta en ekstrajobb, og han må være hjemme og passe søsteren Hedda, som ikke engang snakker. Men så en dag på et loppemarked snakker Hedda, hun forteller Jack at han burde bytte inn mammas bil i en boks med mystiske frø. Det viser seg å være en avgjørelse med dramatiske konsekvenser. Frøene begynner sitt liv som en liten hage bak huset, men snart har Jack nok å gjøre med en vill og magisk jungel. Dette er en historie om helter, drager, irriterende søsken, merkelige skapninger, og en bønnestengel litt utenom det vanlige. 

Jack i jungelen_hatke.jpg

 

Verdens verste rektor (serie) – Marius Molaug, 2014. Humoristisk. Illustrasjoner. 97 sider.

For å få svømmeknappen, må man kunne svømme 25 meter og også kunne dykke ned til bunnen av bassenget. Og så må man redde rektor. Ja, du hørte riktig. I tillegg til å stå i fare for å drukne selv, må Ruben altså risikere å drukne rektor i samme slengen. Og selv om det hadde vært en bra ting å bli kvitt verdens aller verste rektor en gang for alle, så hadde det kanskje vært greit å ikke dø selv i forsøket. Derfor må Ruben og bestevennen Kent lage en plan. Hvordan unnslippe – eller aller helst stoppe – svømmedagen? 

Verdens verste rektor_molaug.jpg

 

Superhelten Arild (serie) – Emmanuel Guibert, 2017. Tegneserieroman. 122 sider.

Arild er et sjarmerende, blått esel med briller. Han bor sammen med foreldrene sine i en liten by. Bestevennen hans er en gris, og han er forelsket i en vakker ku som går i klassen. Læreren er en hund og gymlæreren er en enorm hane. Arild synes selv at han er en helt, på absolutt alle måter, og modig, super-kjekk, og høy. Det vil si, han har nok et stykke å gå før han er en ordentlig helt, men han har ikke tenkt å la det hindre ham i å vokse og bli verdens tøffeste helt. Serien om eselet Arild er lett å lese, og inndelt i korte kapitler. 

Et lite esel som deg og meg_gilbert.jpg

 

Polarnatt – Sunniva Relling Berg, 2019. Spenning. Illustrasjoner. Enkel tekst. 78 sider.

Seksten år gamle Ilias bur på asylmottak med søster si Amira på ni år. Ein dag skjer det noko som gjer det farleg å bli verande. Søskena må rømme ut i den mørke natta. Vinden er isande kald, og dei har dårleg tid. Snart høyrer dei snøskuteren som jaktar på Ilias. Kven kan hjelpe dei gjennom den frosne vinternatta? 

Polarnatt handlar om å vere åleine i eit framand land utan vaksne til å passe på seg, men òg om søskenkjærleik, og om å finne trøyst og hjelp hos framande. 

Polarnatt _berg.jpg

 

Mareritt (Grøss & gru) – Linn T. Sunne, 2019. Grøss. Enkel tekst. 88 sider.

Mareritt til alle døgnets tider! Mattias bråvaknar av skriket til ei jente. Han har drøymt om røyk og flammer. Det både lukta og høyrdest ut som ekte brann. Det er som om skrekken til jenta set seg i Mattias. Draumane vil ikkje gi seg. Kven er jenta som skrik? Kva vil ho? 

Mareritt _sunne.jpg

 

Krypto (serie) – Hans Jørgen Sandnes, 2020. Tegneserieroman. Spenning. Lett å lese. 143 sider.

Ophelia flytter til den lille kystbyen Saltvik. Her møter hun fiskeren Bernard, som deler Ophelias fascinasjon for undersjøiske vesener. Ophelia er nemlig veldig interessert i kryptozoologi! 

En kveld ser Ophelia noe mystisk fra vinduet. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? 

Ned i dypet_sandnes.jpg

 

Døden – Endre Lund Eriksen, 2020. Faktategneserie. Lett å lese.

Hvorfor dør folk? Hva skjer i kroppen når man dør? Og hva menes det med at de døde "blir til jord"? 
Døden er en faktategneserie som tar døden på alvor, på en seriøst morsom måte. 

– Å, nei, en bok om døden, og jeg er med i den ... 
Mikkel har slett ikke lyst til å være med i en bok om døden. For i sånne bøker driver jo folk og dør! Men når fortelleren begynner å fortelle, blir Mikkel nysgjerrig. 

I tegneserien Døden blir døden, et emne det ikke alltid er så lett å snakke om, til noe mindre fremmed og dermed også mindre skremmende. 

Døden_eriksen.jpg

 

Agent Elvin Griff (serie) – Arne Svingen, 2019. Spenning. Illustrasjoner. 115 sider

11 år gamle Elvin Griff er på flukt. Han har rømt fra en topphemmelig agentskole hvor han har vært elev hele livet. Nå er folka fra skolen på jakt etter ham. Med smarte manøvrer klarer Edvin å holde agentene på avstand. Men han vet at de ikke vil gi opp jakten, og at han må komme seg langt bort. Derfor drar Edvin til Endevik. Der møter han mobbere, slemme voksne og Lydia som har sine egne hemmeligheter. Men ingen av dem er klar over Elvin Griffs helt spesielle egenskaper. Edvin og Lydia blir et radarpar som er smarte, oppfinnsomme og blir helt avhengig av hverandre. Det oppstår både actionfylte og morsomme situasjoner. 

Flukten til verdens ende_svingen.jpg

 

Alle mine venner er vampyrer – Arne Svingen, 2020. 157 sider.

Kim lever midt i en krig. Han går ikke på skolen. Fotballbanen har blitt en gravplass. Det er aldri dekning på mobilen. Hverdagen hans er ufattelig dramatisk, og han savner fred, og ikke minst vennene sine, som han ikke vet hvor ble av. En dag finner han noe på bakken i skogen, noe han absolutt ikke burde plukke opp. 

Alle mine venner er vampyrer_svingen.jpg

 

Johnny 777 (serie) – Bjørn Sortland, 2020. Humoristisk. Spenning. Illustrasjoner. 158 sider.

– SIER DU JA, ELLER SIER DU JA TIL Å BLI HEMMELIG AGENT I EHO? 

Jon bor i Indre Gnurtedal, et kjipt sted uten internett, der det aldri skjer noen ting. Men en dag dukker det opp en svær, svart bil, og Jon kidnappes og rekrutteres som hemmelig agent. Han får navnet Johnny 777 og beskjed om at han skal ut på ville oppdrag over hele verden sammen med den fantastiske og farlige Ninja-Prinsessa. Men hvorfor har Johnny 777 blir valgt ut som agent? Hvem er Ninja- Prinsessa? Og hvilke planer har egentlig EHO? 

Mission 1 Rio de Janeiro_sortland.jpg

 

Freddie Yates’ supermirakuløse reise – Jenny Pearson, 2020. Humoristisk. Illustrasjoner. 293 sider.

Liker du bøkene til David Walliams? Leser du Gutta i trehuset eller bøkene om Miles og Niles? Da er Freddie Yates' supermirakuløse reise boka for deg! Bli kjent med Freddie. Han digger fakta! Bare ikke det som stirrer ham i hvitøyet - nemlig at den hemmelige planen hans egentlig ikke er så hemmelig likevel. For det var ingenting i reiseplanene hans om at han skulle møte Store-Trevor, være med på løkspisekonkurranse eller spise pære- og potetpiroger med nok kraft til å sprenge en do i filler. Og Freddie hadde på ingen måte trodd at han skulle ende på riksdekkende tv sammen med bestekameratene sine, iført Supergirl-kostyme. Men reiser fører ikke alltid helt dit man har tenkt seg. Og kanskje må Freddie slå seg til ro med at det faktisk er et faktum. Et supermorsomt og varmhjertet eventyr om tre gutter, en sommerferie og noen mirakler underveis. 

Freddie Yates' supermirakuløse reise_pearson.jpg

 

Den fantastiske Max Modig (serie) – Marcus Emerson, 2019. Dagbokroman. Illustrasjoner. 309 sider.

Max Modig er en helt vanlig gutt som bare vil tilbringe sommeren med godteri og superkule programmer på TV. Men så hører han noen rope om hjelp, og Max vil prøve å redde dagen, akkurat som superheltene han ser opp til. Det ender ikke så bra, men det leder ham til en hemmelig skole for barn med superkrefter. Max har aldri hatt noen spesielle krefter, og vil kanskje ikke få det noen gang heller. Men nå har han en sjanse til å oppnå det han alltid har drømt om, bli en superhelt. Har noen svart-hvitt illustrasjoner. 

Den fantastiske Max Modig_emerson.jpg

 

Blålys (serie) – Hanne Kristin Rohde, 2019. Spenning. 150 sider.

13 år gamle Astrid går i 8. klasse på Norberg skole i Oslo. Hun og advokatpappaen bor alene mens mamma er lege på oppdrag i utlandet. På skolen har Astrid blitt kjent med Yusuf, en ny gutt i klassen, som hun liker veldig godt. Astrid er hestejente og har egen hest som heter Rocky. En natt våkner Astrid av et blått blink i rommet. Hun aner plutselig at noe er fryktelig galt med Rocky, og tvinger pappa til å kjøre henne til stallen i Maridalen. I stallen finner de Rocky dødssyk uten at dyrlegen forstår hva som egentlig feiler ham. De får mistenke om at noen har skadet hesten, men vet ikke hvorfor. Astrid og Yusuf begynner å undersøke hva som skjedde på gården og samler bevis. Snart er de på sporet av langt farligere kriminalitet enn de først hadde trodd. 

Pyramidemysteriet_rohde.jpg

 

Broren min er en superhelt – David Solomons, 2017. Humoristisk. 319 sider.

Luke er oppe i trehuset sammen med storebroren sin, Zack, men så må han tisse. Når han kommer tilbake, har den slaskete, aldri-lest-en-tegneserie-i-hele-sitt-liv-broren hans fått superkrefter, og noen har gitt ham beskjed om å redde ikke bare ett, men to univers. Luke blir RASENDE! Zack LIKER ikke tegneserier engang! Men det er verdener som må reddes, og NOEN må sørge for at Zack gjør det skikkelig. Særlig fordi han ikke har en superheltkappe engang … 

Broren min er en superhelt_solomons.jpg

 

Foreldrebyrået : velg en perfekt mamma og pappa – David Baddiel, 2018. Humoristisk. Illustrasjoner. 326 sider.

Barry ønsker å bytte ut foreldrene sine med noen som er mye kulere. Han er lut lei de han har. De er kjedelige, de er strenge og det er deres skyld at han heter Barry. Da han blir tatt med til Foreldrebyrådet, går drømmen om å få nye, bedre foreldre i oppfyllelse. Nå skal han få velge seg perfekte foreldre. Dessverre tar det ikke lang tid før Barry skjønner at det å velge nye foreldre er mye vanskeligere enn han hadde trodd. 

Foreldrebyrået _baddiel.jpg

 

Kong kortbukse (serie) – Andy Riley, 2018. Humoristisk. Illustrasjoner. Lett å lese. 206 sider.

Edwin er ikke en hvilken som helst gutt. Han er nemlig konge. Med trone, egen rustning og et slott fullt av hemmelige ganger og allting. 

Forresten, den fæleste, ondeste personen i universet bor like ved. Men det kan vel ikke føre til et nervepirrende eventyr fullt av action, sjokolade og glefsende krokodiller... eller? 

Kong Kortbukse og den onde keiseren_riley.jpg

 

Bzzz : verdens minste bankran – Aleksander R. K. Brown, 2018. Humoristisk. Illustrasjoner. Lett å lese. 123 sider.

93 og de andre guttemyggene driver dank og spiller biljard dagen lang, mens jentene er ute og suger blod – det er det nemlig bare jentemyggen som kan. Men en dag går jentene lei og gir gutta beskjed om at neste gang er det deres tur. På jakt etter blod og lettvinte løsninger kommer guttene over noe som heter blodbanken. Flere etasjer med blodposer – som de bare kan stjele! Eller, eh, det er visst ikke bare-bare. Sammen legger myggene en snedig plan … Andreas Iversens har utstyrt boka med morsomme tegneserieinspirerte illustrasjoner i svart-hvitt – og blodrødt. 

Verdens minste bankran er en kjapp, actionfylt og morsom fortelling som er fin til høytlesning – og til å lese selv. Bakerst i boka finner du 10 morsomme og viktige fakta om mygg og 10 om blodbanken. 

Bzzz _brown.jpg

 

Kepler62 (serie) – Bjørn Sortland/Timo Parvela, 2015. Spenning. Illustrasjoner. 115 sider.

Brødrene Ari og Joni prøver å runde det populære dataspillet Kepler62, som kanskje ingen har greid før. Det går rykter om de som runder det blir hentet av en hemmelig organisasjon og tatt med til et mystisk og spennende sted. Her skal de få opplæring til å dra på en ekspedisjon ut til en planet som ligner på jorden. Kanskje. Serien «Kepler62» handler om ungdommer som blir plukket ut og sendt til planetsystemet Kepler62, et farefullt og skummelt opplegg. Bjørn Sortland og Timo Parvela skriver annenhver bok. 

Invitasjonen_parvela.jpg

 

Zidanes dans – Arild Stavrum, 2020. Fotball. 143 sider.

En dag mens Mikke og kompisene spiller PlayStation, dukker selveste Zinedine Zidane dukker opp på skjermen og ber dem om hjelp. Er det mulig? I morgen skal han lede Real Madrid mot Barcelona i El Clásico, den største kampen i spansk fotball – men Zidane er blitt kidnappet og vet ikke hvor han er. 

Zidanes dans_stavrum.jpg

 

Kokotopia (serie) – Simon Stranger, 2018. Humoristisk. Illustrasjoner. 301 sider.

Ridderen Don Simon Quijote rir på en gris, har en bøtte som hjelm og en rake som lanse. Han er på vei ut i verden for å lete etter drager og kjemper. Underveis møter han Helena som er blitt anklaget for å være heks, og for å ha startet Svartedauden. Sammen forsøker de å redde seg selv og verden. De møter korsfarere, snakker med Marco Polo om reisene hans gjennom ørkener og over hav, og de møter etterkommeren av Djengis Khan. Med hjelp av gutten Martin Livliggård, som hele tiden sparker rundt på en rund ball, og kommer fra et stede der alle har dødd av Svartedauden, må de to heltene vinne en storslått ridderturnering. 'Kokotopia' er en humoristisk serie hvor hovedpersonene Simon og Helena opplever verdenshistoriens forskjellige tidsepoker. 

Riddere, hekser og prikkedøden_stranger.jpg

 

Benny går berserk – Tom-Erik Fure, 2019. Illustrasjoner. 143 sider.

Benny er 11 år gammel og elsker alt ved julen: alle juletradisjonene, julebaksten, pynten, snøen, og musikken. Derfor blir han helt fra seg når foreldrene to dager før jul slipper bomben om at de ikke skal være hjemme på julaften allikevel, men dra til syden med hele familien. Og som om ikke det var ille nok å måtte gi slipp på fantasiene om hvit jul og kjelkekjøring, viser det seg at de skal reise sammen med et vennepar av foreldrene og deres altfor kjekke sønn Ken. Benny nekter å akseptere at han må dra fra alt han elsker med julen og attpåtil vise seg i badebukse foran kjekke Ken, og han finner ut hva han må gjøre for å stoppe sydenturen: han må gå berserk. 

Benny går berserk_fure.jpg

 

Magiprøven – Elin Victoria Unstad, 2020. Illustrasjoner. Lett å lese. 118 sider.

 Magiprøven er historien om Henry og hans plagsomme familie, om utfordrende puslespill og tullete trylling. Henry vil helst sitte alene på rommet og legge puslespill, men med en sportsgal familie får han det sjelden som han vil. Så en dag sier det Poff! og det dukker opp en gutt som påstår han er en fe med en magisk tryllestav. «Du har ønsket at jeg skulle komme,» sier gutten. «Har jeg?» svarer Henry. Og deretter blir livet snudd på hodet. En sprelsk historie om å få noe annet enn du ønsker deg. Kanskje! Magiprøven er lettlest og full av humor. 

Magiprøven_unstad.jpg

 

Driblekongen – Lars Bøgeholt Pedersen, 2020. Fotball. 89 sider.

Laget til Victor har i løpet av året vunnet de fleste av sine kamper, og har blitt invitert til å spille Supercup. En turnering for de beste lagene i landet. Det er her man finner fremtidens stjerner, og i cupen har Victor virkelig en mulighet til å få vist seg fram. Fotball er derimot et lagspill - så spørsmålet er om Victor vil spille for seg selv eller for laget? 

Victor står nok en gang overfor en rekke vanskelige avgjørelser, og du må hjelpe han med å ta gode valg! 

Driblekongen_pedersen.jpg

 

Detektivene på Torshov (serie) – Samuel Bjørk, 2019. Spenning.  Illustrasjoner. 89 sider.

Kim går i sjette klasse på Torshov i Oslo. Etter en skade må han vinke farvel til fotballkarrieren, og bestemmer seg i stedet for å starte et vaskeekte detektivbyrå sammen med vennene sine Pølsa, Aryan og Heidi. De kommuniserer tvers over bygården via walkie talkie, har fast møteplass på tørkeloftet og benytter seg ofte av Den Store Detektivhåndboka for tips. Når fru Abrahamsens perlekjede blir stjålet går de straks i gang med etterforskningen, og mye står på spill, for moren til Aryan er anklaget for tyveriet. Det er noe mistenkelig på ferde, og mannen i den hvite cowboyhatten og fyren med treningsdrakt må undersøkes nærmere. 

Det forsvunne perlekjedet_bjørk.jpg 

 

Tåke over Svartøy – Tore Aurstad, 2020.  Tegneserieroman. Grøss. 162 sider.

14 år gamle Jan bor på et barnehjem i Oslo. Han er overbevist om at foreldrene hans fremdeles lever og bor i USA. En dag blir Jan kontaktet av Tritus, en litt gammel mann med et veldig rart utseende. Tritus spør om ikke Jan kan hjelpe han å finne barnebarnet sitt, en gutt som brukte å bo på samme barnehjem. Jan blir lovet penger til Amerikabillett og bestemmer seg for å hjelpe til. Og før han vet ordet av det, er han innblandet i det som skal vise seg å bli en veldig farlig ferd. 

Det viser seg at Eger, mannens barnebarn, var involvert i en mystisk kult kalt Dagons barn. Snart må Jan stå ansikt til ansikt ikke bare mot kultens farlige medlemmer, men også merkelige skapninger fra dypet. 

Tåke over Svartøy_aurstad.jpg 

 

Magnus Carlsen og sjakkmorderen – Aleksander R.K. Brown, 2020. Tegneserieroman. Spenning. 61 sider.

Magnus Carlsen og sjakkmorderen er en nervepirrende og actionfylt sjakk-krim, med hele Norges Magnus Carlsen i hovedrollen. 

En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle de døde har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter ofrene sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Sjakkmorderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran dem ... 

Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli har laget en drivende og actionfylt tegneserieroman hvor løsningen på krimgåten i store trekk følger sjakkens logikk og regler. 

Magnus Carlsen og sjakkmorderen_brown.jpg

 

Spesialklassen – Flu Hartberg, 2020. Tegneserieroman. Science fiction. 191 sider.

Hva skjer dersom noen hacker seg inn i hjernen din og får deg til å gjøre superpinlige ting? Skrive RUMPEDØD på tavla i norsktimen, for eksempel? Ville du samarbeidet med nerdene for å løse problemet? Steven er skolens mest populære gutt, sønn av sjefen for det populære iBrain-selskapet. Han har alt - til og med den nyeste versjonen av iBrain, som gjør at du kan være koblet til nettet dag og natt, uten verken mobil eller pc. Alt er koblet direkte til hjernen din. En dag begynner Steven å oppføre seg ukontrollert fjollete - og etterpå husker han ikke hva han har gjort! Hva er det som skjer med ham? Mot sin vilje flyttes han til den beryktede Spesialklassen - klassen som alle ser ned på. Hvordan skal han overleve dette? Så viser det seg at Spesialklassens supernerder kan hjelpe Steven med det mystiske og uforklarlige problemet. For det ser jammen ut som at noen har hacket seg inn i Stevens hjerne ... 

Spesialklassen_hartberg.jpg

 

Avisgjengen (serie) – Kristoffer Kjølberg, 2019. Tegneserieroman. Humoristisk. Spenning. Lett å lese. 75 sider.

Møt slukalderleserens nye bestevenn - Sebastian! Han er journalist i skoleavisa Avisa og har planer om å bli den største krimreporteren skolen har sett. Det skal i utgangspunktet ikke så mye til, men det krever både nattlige utflukter, innkjøp av lang frakk og utallige forsøk på å lære seg å like kaffe. Sebastians mot settes virkelig på prøve når han faktisk oppdager noe mystisk – utvetydige spor etter det som bare kan være KJEMPEGNAGERE, eventuelt ROMVESENER! Skoleavisens salgstall har aldri vært bedre, men tør Sebastian følge etter de mystiske vesenene når det virkelig gjelder? 

Etter leggetid_kjølberg.jpg

 

Poptropica (serie) – Jack Chabert, 2016. Tegneserieroman. Spenning.

Vennene Oliver, Mya og Jorge er på tur i en varmluftballong. Alt er fint, helt til de plutselig krasjlander på en ukjent øy som er befolket av utrydningstruede dyr og en horde med rasende vikinger. De tre vennene har landet på øygruppa, Poptropica, som er ukjent for resten av verden. 

Ved hjelp av et magisk kart legger de ut på en farefull ferd for å finne veien hjem igjen. Underveis oppdager de den sjokkerende grunnen til at de havnet nettopp der. Noe fryktelig truer Poptropicas eksistens og deres mulighet til å komme vekk fra øya. 

Kartmysteriet_chabert.jpg 

 

Hundemannen (serie) – Dav Pilkey, 2017.  Tegneserieroman. Humoristisk. Lett å lese. 231 sider.

Halvt hund, halvt menneske og hundre prosent helt. Thomas og Harald har skapt nok en helt. Hundemannen. Politihunden Greg og hundeføreren hans blir livstruende skadet, og operasjonen som følger, skal endre historien for all fremtid. Men noen dager våkner villdyret samtidig som plikten kaller. 

Hundemannen_pilkey.jpg

 

Bare Victor – Victor Sotberg, 2020. Biografi (tekst og tegneseriestriper). 139 sider.

 "Bare Victor" er historien om et av Norges aller viktigste forbilder, YouTube-profil og programleder i NRK FlippKlipp, Victor Sotberg. Boka skildrer livet hans og perioden hvor man skal finne ut av hvem man er, samtidig som sterke krefter mener noe om hvem man bør være. Victor opplevde ungdomstida som tøff og vanskelig. Han ble utsatt for mobbing og utestengelse, og følte seg veldig alene. For å slippe unna, søkte han tilflukt i gamingverdenen som sitt alter ego: en selvsikker superhelt på jobb for å utrydde all verdens ondskap. Men virkeligheten kan ikke unngås i all evighet. På et eller annet tidspunkt må man velge: Hvem er jeg? Og hvem vil jeg være? 

Bare Victor_sotberg.jpg

 

Grøsserud skole (serie) – Max Brallier, 2020. Spenning. Illustrasjoner. Lett å lese. 90 sider.

Grøsserud grunnskole er en skole helt utenom det vanlige. Sam Graves har nylig fått jobb som vakt i skolegangene, en jobb han ikke er altfor oppspilt på. Men det viser seg snart at ansvarsområdene hans går langt utover å minne vennene sine på å komme til timen i tide, han må jobbe for å holde dem i live. Skolen er sulten, og den har ikke spist på lenge. Dramagruppa skal sette opp årets skuespill snart, og Sam må samarbeide med vennene Lucy og Antonio for å stoppe den onde skolen før det er for sent. Boka har mange illustrasjoner og lettlest tekst. 

Hjelp, skolen lever!_brallier.jpg

 

Nattmannen – Anders Totland, 2019. Historie. Illustrasjoner i tegneseriestil. 60 sider.

Gjennom ti sanne og dramatiske historier skildres livet til nattmannen, et yrke som i gamledager ble sett på som fullstendig æreløst. Folk trodde oppriktig at nattmannen var smittsom. Nattmannen var han som tok seg av avfallet, flådde hester og ryddet etter at bøddelen hadde gjort sitt, feide piper, tømte utedoer og latriner. En av historiene handler om rakkerungene (barna til nattmannen) som ble så dårlig behandlet at kongen måtte trå til. En annen historie handler om banden fra Nattmannshaugen i Oslo som herjet vilt og endte i galgen og om et lik som satte en hel by på hodet, siden ingen ville ta på seg jobben med å bære det til graven. Historiene i boka handler om ære og skam, og hva det gjør med et menneske og en gruppe å bli satt på utsiden av det gode fellesskapet.  

Nattmannen_totland.jpg

 

Lepra – Anders Totland, 2020. Historie. Illustrasjoner i tegneseriestil. 64 sider.

Det handler om kropper som visner bort, mennesker som blir sendt vekk fra familien, lokalsamfunn i oppløsning, desperate fluktforsøk og spedalske som snek seg til å ha sex når ingen kunne se dem. Vi får også høre om hvordan forskere, med Armauer Hansen i spissen, klarte å få bukt med sykdommen i Norge. 

Passer for barn og unge som liker å lese dramatiske historier fra virkeligheten. 

Lepra_totland.jpg

 

Detektivhåndboka : etterforskning, politiarbeid, detektivmoro – Sverre Sandnes, 2013. Illustrasjoner. 111 sider.

Barn er skarpe og nysgjerrige og legger ekstremt godt merke til detaljer. De er «fødte detektiver». I denne Politiboka lærer du mer om politiets arbeid og detektivarbeid, samtidig som man lærer litt om rett og galt. 

Her får du tips og råd om hvordan du skal sikre spor i snø og gjørme, fingeravtrykk og andre avtrykk, du finner øvelser som trener opp oppmerksomheten din og kule oppskrifter på hvordan du kan sperre av hytta di i treet for uvedkommende eller hvordan du kan øve opp din egen hund til å bli en ganske god politihund, hvordan du kan verne om godteriskåla di for innpåslitne søsken, hvordan du kan lage dine egne koder som gjør at du og kameratene dine kan ha et hemmelig språk som mor og far ikke skjønner noen ting av, til hvordan du skal observere detaljer hvis du skulle bli vitne til et eller annet ulovlig. 

Her kan du lære masse om detektivarbeid og annet politiarbeid. Og vet du egentlig forskjell på begrepene vitne, siktet, tiltalt, fornærmet og mistenkt? Les boka, så finner du ut av det. 

Detektivhåndboka _sandnes.jpg

 

Erling Braut Haaland : fra talent til verdensstjerne – Tore Ulabrand Johansen, 2020. Fotball. 61 sider.

Erling Braut Haaland begynte å spille fotball som femåring og viste tidlig at han var et stort talent. I dag er han en internasjonal stjernespiller og har gjort ting som ingen andre norske spillere har gjort før.  

Erling Braut Haaland_johansen.jpg

 

Verdens beste Liverpool : you’ll never walk alone – Ragnhild Lund Ansnes, 2020. Fotball. 283 sider.

«Verdens beste Liverpool» er den ultimate fanboken for Liverpool FC-supportere i alle aldre, og særlig for de unge og håpefulle. Her møter vi lagets stjerner på hjemmebane. Vi blir kjent med spillerne, Klopp, supporterne, stemningen på Anfield, den berømte havnebyen og historien som har gjort Liverpool til et lag som handler om så mye mer enn fotball. 

Verdens beste Liverpool_ansnes.jpg

 

FK fotballvenner – Lars Bøgeholt Pedersen, 2013. Fotball. Illustrasjoner. Lett å lese. 140 sider.

10 år gamle Ronaldo elsker å spille fotball og Real Madrid. Det er moren som bestemte navnet hans, og det passer bra å være oppkalt etter en av verdens beste fotballspillere når alt i hele verden handler om å spille fotball. Men nå er det sommerferie, og han finner ingen som er gode til å spille fotball. Heldigvis får naboen besøk av barnebarnet, Kalle, som er like gammel som Ronaldo og like glad i å spille fotball. Det er helt perfekt selv om Kalle har Barcelona-drakt og digger Messi. For det viktigste er tross alt å ha en venn å spille fotball med. Sammen får de en super ide om hvordan de kan lage den perfekte fotballbanen. 

Ronaldo og Kalle_pedersem.jpg

 

Ulvegutten Tal (serie) – Tor Åge Bringsværd, 2015. Historisk. Illustrasjoner. Lett å lese. 40 sider.

Tal fra Ulvestammen er åtte vintre gammel. Hver dag går pappa og de andre mennene på jakt. Men Tal er for liten til å være med. Det er ikke Tal enig i! En dag går han ut for å plukke bær for mamma. Da møter han en illsint bjørn! Den fekter med labbene og vagger mot ham. 
Plutselig kommer noen i full fart. En arm strekker seg ut, tar tak i Tal og drar ham med seg. I siste liten! 

Det er en jente på samme alder som Tal. Hun rir på en stor sabeltiger. Et av de farligste dyrene som finnes! Jenta heter Nea, og hun er fra Mammutstammen, Ulvestammen evige fiender. 
Hvis Tal og Nea og sabeltigeren Shita skal være venner, må det holdes hemmelig. Veldig hemmelig! 

Det var nok ikke lett å være åtte vintre i steinalderen, men det var uten tvil spennende! 

Ulvegutten_bringsværd.jpg

 

Ronin (serie) – Jesper Nicolaj Christensen, 2011. Fantasy. Illustrasjoner.61 sider.

Sverdet er første bind i serien om gutten som ikke ved hvem han er, men som snart oppdager, at han har en viktig oppgave. "Du kommer akkurat i tide," sa den gamle da bonden var vekk. "Til hva da?" spurte Ronin. "Til å redde byen." "Redde byen fra hva?" spurte Ronin forvirret. Det var noe underlig bekjent ved den gamle. "Fra røverkongen som kaller seg Shogun." "Røverkonge? Hva skal jeg stille opp med mot en røverkonge?" spurte Ronin. "Du har Gôsuto Mêkâ," sa Okami og nikket mot sverdet. En gutt uten navn. Et sverd som drikker blod. En gammel mann, som ved alt. Historien har bare såvidt begynt... 

Sverdet_christiansen.jpg

 

Kunstkuppet (Dillstadbanden) – Jens Lapidus, 2020. Spenning. Illustrasjoner. Lett å lese. 94 sider.

Jonathan har ingen venner i nærheten av der han bor. Aller helst vil han sitte inne og mekke på oppfinnelsene sine, men mamma maser på at han skal gå ut og finne på noe. En dag flytter Zasha inn i samme hus som Jonathan, og begynner i tillegg i samme klasse. Da begynner det å skje noe. Jonathan og Zasha danner Dillstad-banden. Det er en tyvebande i det godes tjeneste. Det første kuppet krever at mange løse tråder må samles. Det forsvinner mat fra matbutikken og en uskyldig kvinne anklages. Men når de er på klassetur på kunstmuseet og det dukker opp noen merkelige personer, kan de begynne å legge sammen puslespillbitene. Med intellekt og mot gjør de sitt første kupp. 

Kunstkuppet_lapidus.jpg

 

Ånden i tekanna (Svingens gale verden – flere bøker) – Arne Svingen, 2020. Humoristisk. Illustrasjoner. Lett å lese. 40 sider.

Når Erik finner en eldgammel tekanne i veikanten, tenker han at det må være lykkedagen hans. Når han børster jord av den gamle kanna står det plutselig en ånd foran ham, og Erik har tre ønsker han kan få oppfylt. Men akkurat når han skal til å få ønskene sine oppfylt, bryter det ut kaos.  

Serien «Svingens gale verden» er humoristisk og absurd med sprø fortellinger.  

Ånden i tekanna_svingen.jpg

 

Monstervakt – Tuutikki Tolonen, 2017. Fantasy. Illustrasjoner. Lett å lese. 303 sider.

For Hilla 11 år, Kalle 9 år og Maikki 6 år og 4 måneder begynner sommerferien merkelig. Moren har vunnet en to ukers avkoblingsferie i Lappland, og mens hun er borte, har de fått en assistent som skal passe på dem. Men det er ikke en vanlig hjemmehjelp som dukker opp, det er et halvmenneske, en raggete tusse. Snart viser det seg at flere av kameratene til barna også har fått en tusse i huset. Barna begynner å undersøker hvor tussene egentlig kommer fra, og hvorfor de har kommet. De finner viktige opplysninger i en gammel fagbok, og Maikki får også vite mye interessant når hun snakker med badekåpen sin. Dette er også en historie om vennskap og toleranse. 

Monstervakt_tolonen.jpg

 

Herman Hule (serie) – Kyle Mewburn, 2016. Steinalderen. Illustrasjoner. Lett å lese. 92 sider.

Bli med til Dinosaurdalen, der den geniale steinaldergutten Herman Hule bor sammen med den ikke spesielt smarte stammen sin. Herman er et huleboer-geni, og passer ikke helt inn med resten av familien. De andre er rett og slett ikke så glade i å tenke. Herman finner imidlertid en uventet venn i en meget høyt utviklet T. rex. 

I den første boka i serien blir vi kjent med Herman, familien hans og noen spennende dinosaurer. Siden Herman er et huleboer-geni, må han ta ansvar når det blir krise. Og det skjer ganske ofte ... Hvordan hindrer du for eksempel en rasende T. rex fra å ødelegge landsbyen din? Herman må finne det ut fort – før hele stammen blir dinosaurmat. 

Dinosaurdalen_mewburn.jpg

 

Dyrehagedetektivene (serie) - Mona Grivi Norman, 2019. Spenning. Illustrasjoner. Lett å lese. 90 sider.

I Lindegård dyrehage er den nyfødte hvite løveungen Elsa den nye attraksjonen. Dyrehagen skal arrangere navnefest for Elsa, men natten før er hun plutselig sporløst borte. Politiet står uten spor, og pappa sier at så små løveunger bare kan overleve noen få timer uten mat. Dyrevennene Hanna og Theo bestemmer seg for at de selv må ta opp jakten på løven Elsa. Bak i boka er det egne faktasider om hvite løver. Serien «Dyrehagedetektivene» handler om Lindegård dyrehage hvor det skjer mye mystisk. Heldigvis ordner de to dyrehagedetektivene, Hanna og Theo, opp. 

Den hvite løven_norman.jpg

 

Donald og vitenskapene (serie) – 2019. Tegneserie. 272 sider.

Dette er en samling av 8 Donald-historier om fysikk. Hver historie starter med en liten tekst som forteller om temaet historien omhandler, blant annet tidsreiser, magnetisme, snø, kraftfelt, og teleportering. De kjente karakterene fra Donald-universet utforsker fysikkens merkelige fenomener gjennom spennende eventyr.  

Fysikk_thime.jpg