Etter noen år som filosofilærer startet han Barne- og ungdomsfilosofene ANS sammen med filosofektefelle Ariane Schjelderup. Han utga prisvinnerboken «Filosofi i skolen» i 1999, og var medforfatter til boken «Filosofiske samtaler i barnehagen» i 2008. olsholt.jpg

Barne- og ungdomsfilosofene har siden oppstarten i 1997 hatt oppdrag ved en rekke barnehager, skoler, museer og andre institusjoner. De skal ha vært de første i Norge til å arrangere filosofiske fritidsaktiviteter, som filosofiklubber og filosofileir, for barn og ungdom.

Hvofor?

På den nevnte hjemmesiden forteller han hvorfor han mener filosofi og unge mennesker  passer som hånd i hanske.

- Unge mennesker søker ikke i mindre grad etter mening enn voksne mennesker. Tvertimot, det at de er unge og uerfarne gjør deres søken enda mer grunnleggende. Det viktige med filosofi i denne sammenhengen er ikke at den hjelper unge mennesker til å bli «flinke», men at den hjelper dem til å bli bedre kjent med seg selv, skriver han.

Caféfilo.JPG

Torsdag 28. april dekker Steinkjer bibliotek duk på caféborda, og åpner dørene til Filosofisk café med Øyvind Olsholt. Rundt borda skal de store spørsmåla stilles; hva bør jeg bruke livet mitt til? Hva er kjærlighet? Må vi alltid snakke sant? Trenger vi kunst?

Barne-og ungdomsfilosofen lover ingen svar. Han lover undring og ettertanke. Og kanskje går du litt klokere ut av cafédøra når serveringen stenger og samtalen har stilnet.

Sitatet

Den unge gutten på svart-hvittbildet smiler og ser fornøyd ut. Gjennom platesamlinga til faren ble han tidlig kjent med klassisk musikk. For den voksne Olsholt henger musikk og filosofi sammen; musikk gjør livet vakkert, filosofi gjør livet mulig, skriver han.

Og sitatet på hjemmesida? Det betyr ifølge Store Norske leksikon "Jeg har talt og frelst min sjel". Kanskje det er veien til lykke?

Filosofi-caféen åpner på Steinkjer bibliotek torsdag 28. april klokka 19. Arrangør er Human-Etisk Forbund.