På Steinkjer bibliotek finner du krimbøker for både barn og voksne, krim-serier, spenningsfilmer, bloddryppende lydbøker. Her har du favorittene til oss som jobber ved Steinkjer bibliotek.

Trond Hallemtro.JPG

"De dødes tjern" av André Bjerke (under pseudonymet Bernhard Borge) (1942)

Under et middagsselskap der Bernhard Borge og hans kone Sonja er verter og psykologen Kai Bugge, litteraturkritikeren Gabriel Mørk, juristen Harald Gran og søskenparet Bjørn og Liljan Werner er hovedgjestene, fortelles det en myte om Daumannshytta ved Blåtjernet. Der skal den tidligere eieren Tore Gruvik gå igjen, hundre år etter at han drepte sin søster og hennes elsker av ren sjalusi. Det viser seg at den nye eieren av hytta er en av gjestene. Han skal bruke den under jakta. Så forsvinner Bjørn Werner på mystisk vis. Resten av vennegjengen fra middagsselskapet bestemmer seg for å sjekke ut forholdene, og Kai Bugge får rollen som detektivpsykologen.

Hørespillet i ble sendt som påskekrim i NRK i 2007. I Nitimens konkurranse «Tidenes beste norske krimroman» i 2004, kom "De dødes tjern" som nummer to, bare noen få stemmer bak vinneren "Rødstrupe" av Jo Nesbø.

Boka er filmatisert. Spillefilmen er fra 1958, og du kan låne den på DVD ved Steinkjer bibliotek. Steinkjer bibliotek har også de "De dødes tjern" som lydbok.

 

"Døde menn går på ski" av Knut Nærum (2002)

Dette regnes som Nærums første roman etter parodisamlingen Å fra.  Romanen ble meget raskt populær, dette kom blant annet av oppbyggingen som minte om mange andre kjente krimromaner, samt sammenblandingen av satire og spenning. I 2004 kom NRK med hørespill av romanen, dette gjorde boka enda mer populær. "Døde menn går på ski" regnes som en hyllest til Andre Bjerke, samtidig som boka er en parodi på de gamle krimromanene.

Hørespillet gikk som påskekrim i NRK i 2003. På Steinkjer bibliotek finner du både boka og lydboka av "Døde menn går på ski".

 

"Hunden fra Baskerville" av Arthur Conan Doyle (1902)

En mørk skygge hviler over slekten Baskerville. Den blodige forbannelsen har form av en kjempestor, kullsort hund, og i dens spor følger voldsomme og tragiske dødsfall. Sherlock Holmes får i oppgave å redde den siste ætlingen fra forbannelsens klør, en oppgave som fører ham og dr. Watson ut på de ville, tåkete heiene i Dartmoor, og som setter detektivens evner på større prøver enn noen gang.

"Hunden fra Baskerville" er kåret til den 32. beste kriminalromanen gjennom tidene av forfatterorganisasjonen Crime Writers' Association.

 Boka er filmatisert, og du finner filmen, boka og lydboka i hylla på Steinkjer bibliotek.

 

Anne Hulbækdalann.JPG

"Kineseren" av Henning Mankell (2009)

Nitten mennesker i Hälsingland blir slaktet på den mest bestialske måten. Dommer Birgitta er i slekt med ofrene. Politiet er rådville, og Birgitta bestemmer seg for selv å prøve å få klarhet i hva som har skjedd. Det er en beslutning som fører henne langt tilbake i tid og til andre kontinenter.

Romanen finnes både som bok og som lydbok.

 

Menn som hater kvinner av Stieg Larsson (2005)

"Menn som hater kvinner" er første bok i Millennium-trilogien. De to andre bøkene i serien er "Jenta som lekte med ilden" og "Luftslottet som sprengtes". I 2006 fikk "Menn som hater kvinner" Glassnøkkelen, en pris som gis til Skandinavias beste kriminalroman.

Boken ble filmatisert i 2009. I 2011 kom en engelskspråklig versjon av filmen.

I det den svenske finansjournalisten Mikael Blomkvist skriver en artikkel som avslører en finanstopps lysskye forrestningsskikk, blir den sikre grunnen under føttene hans revet bort. Historien viser seg å være basert på fantasier, og han taper rettsaken for ærekrenkelser som finansmannen reiser mot han. Både hans troverdighet og økonomiske situasjon går på en smell. Så møter han Lisbeth Salander.

Både boka og filmen kan du låne på Steinkjer bibliotek.

 

"Kvinnen i buret" av Jussi Adler-Olsen (2007)

Den unge folketingspolitikeren Merete Lynggaard er forsvunnet. Politiet setter i gang en etterforskning - men uten resultat. Først da kriminalinspektøren Carl Mørck får ansvar for Avdeling Q, politiets nye avdeling for uløste saker av særlig grov karakter, skjer et gjennombrudd i etterforskningen. Dette er første bok om Avdeling Q.

Det ble laget film av boka i 2013 og "Kvinnen i buret" er lest inn på CD. Vi har både filmen og lydboka.

 

Kristin Haug-Smithkri.JPG

Paktens voktere av Tom Egeland (2007)

Paktens voktere er en spenningsroman av Tom Egeland og er en frittstående oppfølger til "Sirkelens ende" fra 2001. Dette er den andre boka i serien om arkeologen Bjørn Beltø.

Et gammelt manuskript blir funnet på Island. For Bjørn Beltø - arkeolog, albino og bokens hovedperson - begynner en dramatisk og verdensomspennende jakt på gamle pergamenter, koder og runerebuser. Sporene er skjult i islandske grotter, norske stavkirker og gravkamre, egyptiske museer, Vatikanets hemmelige arkiv og Library of Congress i USA. Vantro avdekker Beltø at vikinger på 1000-tallet plyndret et egyptisk gravkammer. De stjal med seg en mumie og et papyrusmanuskript som rommer en bibelsk hemmelighet og en glemt gåte.

På biblioteket finner du "Paktens voktere" både som bok og lydbok.

 

Det Gud ikke så av Helena von Zweigbergk (2004)

En innsatt i et kvinnefengsel har begått en udåd som er så makaber at de andre fangene vender seg mot henne. Den eneste som får kontakt med morderen er fengselspresten, Ingrid. Hun blir besatt av å finne ut mer om denne morderen, og når nysgjerrigheten tar overhånd, går Ingrid inn i en virkelighet som fortoner seg som et skremmende mørke. Et mørke som er så nedslående at det truer alt hun holder for sant. Dette er den første romanen om fengselspresten Ingrid Carlberg.

Frøken Smillas fornemmelse for snø av Peter Høeg (1992)

Romanen ble ved utgivelsen en stor suksess med mange opplag og oversettelser, og ble i 1997 filmatisert.

Vi møter hovedpersonen Smilla Jaspersen mens hun undersøker hvorfor gutten Esajas, som hun var god venn med, er død. Historien begynner i København, hvor gutten er falt i døden fra et snødekket tak. Smilla, som har en mor som er Grønlandsk eskimo, kan via sporene i snøen og det personlige kjennskap til gutten se at det er noe som er galt. Hennes undersøkelser fører henne på sporet av en sammensvergelse i København og videre på en reise med en isbryter til et fjernt hjørne av Grønland, den fiktive øya Gela Alta.

I 1993 mottok Høeg Glassnøkkelen for beste kriminallitterære verk  for boka. Romanen finnes på biblioteket som bok, lydbok og på DVD.

 

Gunn Bjellandgun.JPG

"Maisie Dobbs" av Jacqueline Winspear (2012)

For alle som liker Herskap og tjenere og Downton Abbey, er bøkene om Maisie Dobbs trolig midt i blinken. Handlingen er lagt til 1930-tallet i London, og Maisie Dobbs er en ung, modig privatetterforsker som med klokskap og medmenneskelig varme løser sine oppdrag.

Året er 1929, og Maisie Dobbs har akkurat åpnet sitt eget etterforskningsbyrå i London. En mann mistenker sin kone for utroskap og vil at Maisie skal finne ut hva som foregår. Samtidig dør plutselig en krigsveteran, etter å ha testamentert all sin rikdom til et hjem for krigsskadde unge menn. Det er åpenbart at de to sakene henger sammen, men hva kan forbindelsen være?

 

"Svart som ravnen" av Ann Cleeves (2008)

"Svart som ravnen" er første bind i Ann Cleeves' Shetland-tetralogi. For denne boken ble hun æret med Dagger-prisen; høyere når du ikke som krimforfatter.

En tilbakestående, eldre mann fengsles mistenkt for å ha drept en 15-årig skolejente. Cleeves besitter den sjeldne evnen til å fremkalle følelser og engasjement hos leseren ved hjelp av lavmælt tale. Hennes observasjoner støyer ikke. De er skarpe og uimotståelige og  presise.

 

"Drømmenes land" – Vidar Sundstøl (2008)

Den norske forfatteren Vidar Sundstøl har USA som arena for sine kriminalromaner. "Drømmes land" er historien om to drap begått på samme sted med 100 års mellomrom. Den norskættede politimannen Lance Hansen finner en ung norsk turist drept ved bredden av Lake Superior i USA.  Eirik Nyland fra KRIPOS blir sendt fra Norge for å bistå i saken. Omtrent samtidig kommer Lance på sporet av det han mener må være et mord begått på samme sted, bare hundre år tidligere, og som involverer hans egen slekt fra Vestlandet. Familien blir også etter hvert involvert i mordet på den norske turisten, og Lance er til slutt overbevist om at han vet hvem morderen er. Men han kan ikke si noe. Sier han det han vet, vil hele hans verden rase sammen.

 

Inger Marie Gran ing.JPG

Mord på Oxfordkanalen (1990)

Førtebetjent Morse ved Oxford-politiet har fått magesår p.g.a. for mye sterkt drikke, og blir innlagt på sykehus. Her kommer han over en gammel kriminalsak. En ung kvinne er tilsynelatende blitt myrdet av mannskapet på en kanalbåt. Dette er den åttende boka om inspektør Morse.

 

"Villspor" av Henning Mankell (2006)

Sommeren 1994 brenner en ung kvinne seg til døde, og like etter slår en seriemorder til med en rekke stadig mer bestialske mord. Førstebetjent Kurt Wallander i Ystad forsøker å finne sammenhengen mellom en pensjonert justisminister, en fremgangsrik kunsthandler og en helt ordinær tyv. Dette er den femte romanen om Kurt Wallander.

 

"Rødstrupe" av Jo Nesbø (2000)

Tilbake i Norge etter et langt utenlandsoppdrag får Harry Hole et oppdrag der han deltar i sikkerhetsopplegget i forbindelse med president Bill Clinton sitt norgesbesøk. Ved en misforståelse skyter og sårer Harry Hole en amerikansk Secret Service-agent. Denne hendelsen blir dysset ned og Hole sparkes oppover til overvåkingspolitiet. Her får han kunnskap om en automatrifle med merket Merklin, som er verdens attentatvåpen nummer en, har havnet i Oslo. Harry Hole er raskt på sporet av norske frontkjempere, nynazister og en kontakt med kodenavnet Prinsen som tilsynelatende har forbindelser til politiet. En morder går løs i Oslo .

Det er den tredje boken om politimannen Harry Hole. Handlingen spinner rundt skyld, svik, makt og kjærlighet. Jo Nesbø mottok Bokhandlerprisen for romanen, og den ble av Nitimens lyttere kåret til Tidenes beste norske kriminalroman. Bokklubben Krim og Spenning kåret den også til Tidenes beste norske kriminalroman.

sol.jpg