Forslag til høytlesningsbøker 1.-7. klasse

 

Forslag til høytlesningsbøker

1.-3. klasse

Hvis jeg bare ikke hadde tatt feil hund

-         Angerborn, Ingelin

2004, 88 sider

 Forlaget skriver om denne boka:
"Hvis jeg ikke hadde kommet til å forbytte hunden til Doris i forgårs, så hadde det aldri skjedd. Sykkelen min hadde aldri blitt stjålet, jeg hadde ikke forstuet foten og fått hull i den nye olabuksa... og framfor alt hadde jeg ikke vært så lykkelig som nå!
Jeg vet at det høres litt rart ut, men jeg skal snart forklare det."

 

Skogmus går ikke i feller

-         Ingebrigtsen, Dagfinn

1986, 110 sider
 

Når det blir høst og kaldt flytter den lille skogmusa inn i skolen. Der finnes det nok av mat og drikke, varmt er det også. Men vaktmesteren er ikke så glad for å ha fått inn ubudne gjester. Hvem er det f.eks som har åpnet vannkranen som han nettopp stengte? Hvem er det som biter av ledninger og rør slik at snøfreseren brenner opp? Morsom bok om en søt liten mus som finner seg en kjæreste også.

Stine, klasse 1a

-         Kjeldset, Tania

2001, 85 sider

Lettlest og sjarmerende fortelling fra en førsteklassings hverdag: Om skolestart, om løse tenner og tenner som sitter altfor fast, om store gutter som plager, og enda større gutter som beskytter og som man kan bli forelsket i. Stine er en småengstelig og smårampete jente, levende skildret av en forfatter som har et våkent blikk for kontrastene mellom voksen- og barneperspektivet på tilværelsen. For Stine er det fint å ha en skilpadde å betro seg til, og en bestefar å snakke med, som husker hvordan det var.

En velegnet bok til høytlesning ved skolestart, og som lese selv-bok i de første skoleårene.

 

Arven etter onkel Rin-tin-tei

-         Ambjørnsen, Ingvar

1998, 92 sider

Samson er en stygg hund og Roberto en smart og sulten katt. De bor sammen i en trist leilighet i en trist del av byen. En dag får Samson beskjed om at han har arvet Fjordgløtt Pensjonat etter sin onkel. De bestemmer seg straks for å reise dit. Pensjonatet er forfallent, men Samson arvet også fjorten kroner og femti øre, så de har en flust av penger til å pusse opp for! Det ordner seg med hjelp av alt-mulig-oteren Olli. Så er alt klart til å ta imot gjestene! En fornøyelig bok å lese høyt.

August går i glemmeboka

-         Barfoed, Erik

2006, 169 sider
 

Augusts beste venn har forsvunnet. Foreldrene har glemt å hente ham på SFO, og sekken og tøyet hans henger fremdeles i garderoben. Men selv om August og Omar leter etter ham overalt, finner de ham ikke. Hva er det som skjer med ting vi glemmer? Og hva skjer når vi glemmer hverandre?
August og Omar begir seg ut på et halsbrekkende eventyr for å redde vennen ut av den uhyggelige og gåtefulle verdenen bak bøttekottet på SFO. De kommer til Glemselens flod, hvor grådige matboksmonstre og kampklare, skuffeklaprende kommoder nidkjært vokter gjenglemte skatter. Og ingen slipper unna Borteherskerens klør!

 
Storoksen Oskar

-         Gildberg, Asbjørn

 

Storoksen Oskar var bekymra.
Jegerne ville finne sporet hans nå som det hadde begynt å snø. Han måtte legge en listig plan for å berge familien gjennom den siste dagen i elgjakta.

Jaktlaget hans Jørgen Rustadstuen var durkdrevne karer, men Storoksen Oskar var lurere enn de trodde. Selv kråka vart forskrekka over Oskars oppfinnsomhet.

Onkel Arne: moderne fiskerier

-         Ersland, Bjørn Arild

2008, 59 sider

Onkel Arne er styrmann på fiskebåten "Kvannøy" av Bodø. Han synes Bjørn Arild er ei landkrabbe som burde visst litt mer om sjøen. Men Bjørn Arild er redd for sjøsjuken. Han har heller aldri vært på havet i skikkelig storm. Likevel blir han med onkel Arne. Ute i Nordsjøen fanger de en million makrell!

- Og det er ingen fiskeskrøne.
I boka møter vi også fiskere, fiskeriarbeidere, kystvakta og havforskere.
En bok for alle om livet i havet og om moderne norske fiskerier.

3.-5. klasse

Sølvrevene

-         Kahrs, Julia Lossius

2009, 170 sider
 
 

"Kjenner du Stedet Med Broene? Der bor Sille Steen. Sille er nesten usynlig - det er ingen som riktig ser henne. Men denne dagen i desember er det verre enn ellers. Hun knuser et glass, hun kommer for sent på skolen og hun prater i timen men ingen legger merke til det. Det er som om hun ikke finnes... Kan hun rett og slett være død?

Denne boka handler om hva Sille bestemte seg for å gjøre, og om hvordan man kan forandre seg selv. Og så handler den selvsagt om oss, sølvrevene. Uten oss ville ikke denne historien vært til, og du ville ikke hatt noe å lese i, men det er nå så. Det viktige er at vi fant Sille i skogen den kvelden i desember hun trodde hun var død, så hennes historie kunne bli vår, og nå litt din."

 

Da Anker kom i ørefellingen

-         Gilje, Anette

1999, 49 sider

Hva ville du gjort hvis ørene dine plutselig begynte å bevege seg? Tenk om de viftet fortere og fortere, este ut og ble mørkerøde og varme. Les selv hva som skjedde med Anker en onsdag han kom hjem fra fotballtreningen.

Sofie og kathrine

-         Haagenrud, Grethe

1991, 141 sider
 

Historien om Sofie og Kathrine starter i en by i Finnmark. Året er 1944, og det er krig i Norge. Krigen er en del av hverdagen til de to søstrene på fem og sju år, og de opplever både bombing og flyalarmer. Kathrine går på skolen, så Sofie må leke alene. Hun er uredd og aktiv og kommer i kontakt med russerfangen Josef. Han har sørgmodige øyne og den peneste sangstemmen av alle fangene. Sofie smugler brødskiver til Josef, og som takk skjærer han ut småfugler i tre til henne.

Bestefars byrå

-         Ingvaldsen, Bjørn

2007, 151 sider

Første bok om Brødrene Brun, en fortelling for dem som nettopp har brutt lesemuren. Bias og Broderen er et tvillingpar som fikser det meste, og i denne første historien hjelper de bestefar som har arvet et byrå. Men hva slags byrå det er, aner ingen. Kanskje det er et begravelsesbyrå som kan lage en kreativ begravelse av en undulat? Eller et flyttebyrå som kan flytte en hel harpe ved hjelp av en løve? Eller et reisebyrå? Hvem vet, Brødrene Brun fikser uansett det meste på sin vanlige måte, fremad i alle retninger!

Piken jeg elsker heter Milena

-         Nilsson, Per

2000, 56 sider
David er forelsket i en pike som heter Milena, men hun vet knapt at han eksisterer. Hver dag i en uke prøver han forskjellige triks for at hun skal se ham, og saboterer morens forsøk på å få ham til å lufte hunden Bella. Mandag skal han få Milena til å le, tirsdag skal han være klassens dyktigste elev, onsdag skal han være rampete osv. Først på fredag gir han opp, og går tur med hunden. Og da treffer han Milena!

5.-7. klasse

Min venn Percys magiske gymnastikksko

- Stark, Ulf
2000, 97 sider
 

Percy er den tøffeste og modigste Uffe kjenner. Det er fordi gymnastikkskoene hans er magiske, sier Percy. Uffe vet at bare han hadde de skoene, skulle han bli like sterk og modig som Percy, og han avtaler en byttehandel.

I morgen skal vi sitte i solen

- Tjønn, Brynjulf Jung
2009, 94 sider

Mamma har kommet hjem. Hun har vært borte lenge. Det har vært så stille i mellomtiden. Helt til for noen dager siden. Jeg merket det først på pappa. Sommerferien var ikke rolig lenger. Mamma skulle komme hjem. Ikke som de siste gangene, men kanskje en hel måned, kanskje mer. Bok om å ha en psykisk syk mor.

De tøffeste gutta

-         Svingen, Arne

2001, 191 sider
En annerledes mobbebok

Modulf blir mobba. Sånn har det alltid vært, og det er egentlig både greit og riktig. Noen må jo ta støyten. Og Modulf føler at han er sterk nok. Det er akkurat som om han og mobberne har en slags pakt: Ta meg, men la de andre være i fred. Dette er med andre ord en reinspikka martyrhistorie, eller det kunne ha vært det. Men en dag kommer det en ny jente i klassen, en jente som ikke er som de andre, en jente som stiller spørsmål som gjør at både mobbeofferet og de fæle mobberne mister balansen.

Mammutskolen

-         Layton, Neal

2008, 149 sider
 

Oskar og Arabella var to mammuter som levde en gang for lenge, lenge siden i istiden...

Oskar og Rev har hørt om menneskene - grusomme hårløse vesener med digre treklubber. Og en dag når de er ute på et stort eventyr, lærer de sin viktigste lekse i mammutkunnskap - HVORDAN OVERLEVE!

Pitbullterje går amok

-         Eriksen, Endre Lund

 
2002, 204 sider

Pitbull-Terje går amok er en morsom, tøff og samtidig litt sår historie om vennskap og lojalitet i en noe vrang og vanskelig verden. Her blir vi kjent med kompisene Jim, Kurt og Roger. Jim har en hemmelig bunkers som selv ikke vennene vet om. Men en dag blir bunkersen okkupert av den nye gutten i klassen, den livsfarlige Pitbull-Terje. Deretter ”knabber” Kurt og Roger den, og de blir så kjipe at Jim og Terje faktisk slår seg sammen for å få bunkersen tilbake. Boken er

Adrians atlas

-         Svingen, Arne

 
2008, 177 sider

Adrian opplever det store marerittet: En morgen er plutselig søsteren og foreldrene borte. Hvordan kan en hel familie forsvinne sporløst?

Adrian bestemmer seg for å finne dem, koste hva det koste vil.

Han legger ut på en vanvittig reise over store deler av Europa. På veien støter han på uante utfordringer, farlige mennesker og en helt spesiell jente ...

Adrians atlas er et internasjonalt drama om gutten som tar sitt livs største sjanser i jakten på familien. En humoristisk og sår spenningshistorie om Adrian som brått lærer at veien blir til underveis, og at ikke alle mennesker nødvendigvis vil deg godt.

Dette er første boken i trilogien om Adrian.

 

høytlesing.jpg

 

 

Høytlesningsfavoritter fra bibliotekarene i Nord-Trøndelag 2013/2014 (.pdf)

 

 

 

 

 

 

 

Debatt

Hvis du har tilføyelser eller erfaringer med noen av disse bøkene. Eller erfaringer med høytlesning av andre bøker, kan du dele dem med lærere og andre som kan være interessert.

Tips en venn Skriv ut

Sosiale medier

Kontaktinformasjon

Steinkjer Bibliotek
Dampsaga Kulturhus
Bogavegen 10, 7725 Steinkjer
Tlf: 74 16 93 60