Frivillighetsprisen i Steinkjer er en æresbevisning som markerer den prisbeløntes særskilte og fremragende innsats for frivilligheten i kommunen.

"Utstråler pågangsmot"

Her er hovedutvalgets for oppvekst og kultur sin begrunnelse for årets tildeling:

"Mari og Lisbeth er et tospann som sammen utstråler et engasjement, pågangsmot og smittsomt godt humør som er med og drar hele bygda framover. Gjennom mange år har de lagt ned utallige timer med jobb for bygda. Deres innsats for frivilligheten i Beitstad generelt, men spesielt for folkekirken, Jadarheim grendehus og husflidslaget har vært uvurderlig. De har også en egen evne til å dra med seg resten av bygda på dugnad og et felles løft for å gjennomføre sine prosjekt. Mari og Lisbeth stiller alltid opp og er gode ambassadører for frivillighet, engasjement og dugnadsånd".

Prisen består av et diplom og en pengepremie. Arrangementet starter klokka 17, er gratis og åpent for alle. Det blir enkel servering.

Frivillighet i praksis

Samtidig med overrekkelsen av Frivillighetsprisen kan publikum oppleve frivillighet i praksis. Frivillige stiller blant annet opp for å hjelpe nye steinkjerbygg med å trene på å snakke norsk, og er et populært tilbud til de trenger å trene på norskferdighetene sine. Frivillige stiller også opp med leksehjelp for mellomtrinnet (5. – 7. klasse) Biblioteket driver disse tilbuda sammen med Røde Kors.

God på frivillighet

Steinkjer har lang og solid erfaring med samarbeid mellom frivillige, næringsliv og kommunen. Dette har resultert i mange gode arrangement.  

Ei kartlegging av frivilligheten i Steinkjer i 2011 viser en hel rekke felt der Steinkjer kommune samhandler med frivillige; eldresentre med sanitetsforeninger, pensjonistlag og afasiforeninga, biblioteket med Røde Kors, skoler med idrettslag, kulturstaben i kommunen samarbeider med lag og foreninger.

Lista er lang.

Hundervis av lag og foreninger

Det er ikke mulig å si akkurat hvor mange innbyggere som deltar på frivillig basis i lag og foreningen og på arrangement. I følge Frivillighet Norge bidrar i snitt 61 prosent av befolkningen over 16 år med frivillig arbeid. Holder dette stikk for Steinkjer er nær 13 500 innbyggere en del av frivilligheten. I følge kulturindeksen 2016 rangerer den frivillige kulturaktiviteten i Steinkjer langt høyere enn landsgjennomsnittet.

Tallet på frivillige lag og foreninger er det enklere å si noe om. Kommunens egen nett-oversikt viser rundt 480 frivillige lag og foreninger.Her finnes fotoklubber og grendelag, hundeklubber og kor, hagelag og idrettslag, svømmeklubb og korps, historielag og teaterlag, pønkforening og trekkspillklubb, Avrundet rektangel: "Frivillighet er en grunnleggende del av menneskers liv og virke, og en forutsetning for et godt samfunn." (Regjeringens forslag til statsbudsjett, Prop 1s (2015-2016)) dartklubb og danseklubb, hytteeierforeninger og sjakklag, sanitetslag og mikroflyklubb – for å nevne noen.