Rundt om i landet finnes det nesten tusen frivillige som hver uke leser for folk som ikke kan lese selv, eller som ønsker noen å prate med. For sine tilhørere er leseombudene ukas høydepunkt. Høydepunkter kan det ikke bli for mange av.Bli-leseombud-A4-plakat-1.jpg

Vi trenger flere leseombud som kan lese høyt for eldre, svaksynte, mennesker med utviklingshemming eller demens eller andre som trenger å høre en godhjertet stemme i hverdagen.  De fleste leseombud leser på institusjoner som bo- og rehabiliteringshjem, eldresenteret eller bibliotek, men noen leser også i private hjem eller fengsler.

Hvordan blir jeg leseombud?

For å bli leseombud må du melde deg til tjeneste hos et Bok til alle-bibliotek. De finnes i alle fylker og i 260 kommuner. Steinkjer bibliotek er et Bok til alle-bibliotek, og du kan ta kontakt på telefon 74 16 93 60, e-post eller ved å komme innom biblioteket.

Finn ditt nærmeste Bok til alle-bibliotek

Hvem kan bli leseombud?

Det er stort behov for leseombud av alle slag og alle aldre. Derfor kan alle som kan lese høyt bli leseombud. Kan du lese på et annet språk enn norsk, er det også en fordel. Mange steder sitter det eldre eller ensomme mennesker som ikke behersker det norske språket like godt som sitt eget morsmål. Da kan det være godt med en stemme fra hjemlige trakter.

Ofte er leseombud rekruttert via Frivillighetssentralen, Røde Kors’ besøkstjeneste, pensjonistforeninger eller andre frivillige organisasjoner. Enkelte bibliotek velger også å bruke skoleelever, gjerne i samarbeid med skolen.

Leseombudene kan også være ansatte på arbeidsplassen eller i boligen til målgruppen. Aktivitører, miljøarbeidere, hjelpe- og vernepleiere og ergoterapeuter er yrkesgrupper som gjerne driver med regelmessig høytlesning for beboere i sin arbeidstid.

Hva slags bakgrunn bør jeg ha?

Det stilles ingen formelle krav til å bli leseombud. Det viktigste er at du er glad i å lese og har lyst til å spre leseglede! Mange av leseombudene er pensjonerte lærere eller bibliotekarer og har derfor lang erfaring som litteraturformidlere. De blir gjerne rekruttert gjennom et oppslag på biblioteket eller i lokalavisen.

Hvem trenger leseombud?Bli-leseombud-A4-plakat-3.jpg

Mange mennesker mister synet på sine gamle dager. For disse er det sjelden et reelt alternativ å lære punktskrift, de trenger høytlesning. Mennesker med utviklingshemming har ofte svake leseferdigheter, men et leseombud kan bidra til både økt interesse for bøker og bedre ordforråd. Nye nordmenn trenger en arena hvor de kan høre og snakke norsk. Høytlesning er en ypperlig måte å bli kjent med et nytt språk på. Også andre mennesker kan ha stor glede og nytte av et leseombud, for eksempel mennesker med demens, afasi, psykiske lidelser eller konsentrasjonsvansker.

Noen leseombud leser for innsatte i fengsel. Leseombudene for denne gruppen er tilknyttet Røde Kors’ visitorordning.

 

Les mer om leseombudsordningen på Leser søker bok sine nettsider

Brosjyren Bli leseombud (.pdf)