Med en 40 kilo tung Berner Sennen-valp å holde styr på, samboer og nytt hus, har verdalingen Trond Hallem slått rot i Bogen i Steinkjer. trond n.JPGSom eneste mann i staben ved Steinkjer bibliotek lanserte Trond for ei tid tilbake begrepet "Karra-bøker" – bøker fri for kliss og finsaum og oppskrifter på vannbakkels. I anbefalingen fra bibliotekaren denne gang har dermed actionprega og handlingsmetta bøker for "karra" av begge kjønn fokus.

Trond utdanna seg i Tromsø, tok turen om et kystmuseum i Gamvik og HiNT i Levanger før han ble bedt om å tiltre som bibliotekar i Steinkjer i 2006.

Akkurat nå går det meste av fritiden til revyøving. Mannsangen har premiere på oppsetninga "Stor-Steinkjer" den 26. februar, og Trond, som er akkurat passe god på gitar, har skrevet flere av sangene. Men det spørs om denne verdalingen er like velkommen til barndommens dal etter at både bass, baryton og tenor stemmer i Mannsangrevyens; "Først ska' vi ta Verdal'n – så tar vi Levang"…

Her er Tronds "karrabok"- favoritter:

 

Ulven fra steppene - Conn Iggulden  (2009)

Elleve år gammel blir ulvekhanens sønn, Temüdsjin, sendt til morens stamme for å møte sin kommende hustru. Mens han er der, blir faren myrdet i et bakholdsangrep.

Temüdsjin og familien blir forrådt av farens nærmeste rådgivere, og etterlatt for å sulte i hjel på de ugjestmilde mongolske steppene. Den unge gutten tvinges til å lære seg å overvinne naturens farer og menneskenes ondskap.sverd.JPG

Ulven fra steppene er første frittstående bind i Conn Igguldens historiske romanserie om den mongolske fyrsten Djengis Khan og etterkommerne hans – et familiedynasti som på 1200-tallet skapte det største imperium verden ennå har sett, skriver forlaget i vaskeseddelen til boka

«Denne episke fortellingen om en historisk helt er fortalt med kraft og nerve.  Les boken før Hollywood tar over.», skrev The Daily Express da boka kom ut i heimlandet i 2007.

Ulven fra steppene har toppet bestselgerlistene i England.

I bokas etterord oppgir forfatteren hvilke kilder han har brukt for å gjenskape Dsjengis Khans liv fra ung gutt til han står som mongolenes enehersker klar til å innvadere Kina. Dsjengis Khan levde fra ca. 1167-1227, og  hovedkilden er en kinesisk kopi av "Mongolenes hemmelige historie". Originalen ble skrevet ned på oppdrag av Dsjengis Khan på hans eget språk. Forfatteren sier også i etterordet at han har lært mye av å bo sammen med mongolene og høre de fortelle de eldgamle historiene.

Forfatteren er britisk, født i 1971, og han skriver hovedsakelig historiske romaner. Hans første var en serie basert på livet til Julius Cæsar. Sammen med sin bror Hal utga Iggulden i 2006 The Dangerous Books for Boys  - om å bygge olabiler, binde knuter og lære om kjente slag.

Ulven fra steppene er den første i en serie på fem om den mongolske erobreren Djengis Khan.

 

Tronds begrunnelse:

Dette er en bok som går under en sjanger jeg kaller historisk voldsfiksjon. Jeg liker boka fordi den er mettet med handling, samtidig som man lærer litt om kulturen i den historiske epoken den beskriver. Mye er oppdiktet, men det er klart at forfatteren har gjort grundig research. Jeg tror det er flere menn enn kvinner som vil like denne boka på grunn av det voldelige actioninnholdet.

 

 

Armfelds armé – Geir Pollen (2014)

I august 1718 stod general Carl Gustaf Armfeldt oppmarsjert med 10 000 mann i Jämtland. Karl 12. hadde gitt ordre om å erobre Trondheim, i et desperat forsøk på å opprettholde Sveriges posisjon som stormakt.

Ingenting gikk som planlagt. Fem måneder senere hadde 3000 av Armfeldts dårlig utstyrte soldater frosset i hjel i en forrykende snøstorm i grensefjellene mellom Sør-Trøndelag og Sverige – den verste ulykken til fjells i Skandinavias historie.arm.JPG

Geir Pollen forteller hele den dramatiske historien om dette siste felttoget i Den store nordiske krigen. Her er stormannsgalskap og maktkamp, demotiverte soldater og kjempende nordmenn. Tross store svenske tap kostet Armfeldts innmarsj i «det nordenfjelske Norge» enda flere trøndere livet. De falt for en mer snikende fiende enn kuler og krutt, nemlig sult og sykdom som krigen førte med seg.

«Et mesterverk. Bør bli folkelesning.», mener forfatter Roy Jacobsen.

«Nyskrivingen av Armfeldts felttog er gnistrende fortelling om Trøndelags største katastrofe ... vanskelig å legge fra seg ... Pollens drivende gode fortellerstil holder liv i historien ... et historisk verk av høyeste nasjonale interesse ... et uunnværlig tilskudd i bokhylla for alle historieinteresserte trøndere.», mener bokanmelder Espen Leirsett i Trønder-Avisa.

Forfatteren er født i 1953, er fra Målselv, og har skrevet dikt, sakprosa og romaner. Han ble i 1998 nominert til Brageprisen og til Nordisk Råds litteraturpris for boka Hutchinsons Eftf. 

 

Trond begrunnelse:

Synes boka er velskrevet, og formidler velkjent historisk materiale på utmerket vis. Man får innblikk i ting man kanskje ikke visste fra før, og i tillegg blir historien blir levendegjort på en måte som gjør at man ser for seg hvordan det virkelig var. Både kvinner og menn med interesse for historie vil ha stort utbytte av denne.

 

 

Lushons plater - Bjørn Bull-Hansen (2004)

I år 2053 bryter tredje verdenskrig ut, med katastrofale følger for miljøet. De få overlevende søker ly i undergrunnen, i falleferdige parkeringshus og t-banestasjoner, der de samler seg i primitive stammesamfunn. Solen er nå blitt så sterk at den dreper. Treårsvintre og støvstormer har forvandlet mesteparten av Europa til en ødemark kalt Daulandet. Matmangelen er stor, og kannibalisme er en helt vanlig foreteelse.plat lav.JPG

I ruinbyen Osh Lo holder nattjegeren Evv Lushon til. Siden han er født med mutasjoner, betraktes han som en av gennerne, en underkaste som rangerer langt under menneskene. Evv har ulveaktige trekk, og som nattjeger er det hans oppgave å jakte på de rivaliserende klanenes jegere. Han er etterkommer av en transgener, en genetisk manipulert elitesoldat, og kan bare se i nattemørke. Likevel er det mer ved Evv enn klanens mennesker tror. Evvs fosterfar Olda har lært ham om Bokk-Staver og verden slik den var før krigen brøt ut, og når klanen blir utryddet og Mennihetas korsbærende krigere lover å drepe alle nattjegere, flykter Evv sørover gjennom Europa, på søken etter de siste restene av sivilisasjon.

Forfatteren har en uvanlig bakgrunn. Han var på landslaget i styrkeløft, og reiste til India, Ukraina, England og alle avkroker av Norden for å kjempe om medaljer og rekorder. På samme tid studerte  han, han skulle bli siviløkonom. Så var han utsatt for ei bilulykke, børsta støvet av et manus han hadde skrevet på i noen år, fikk "Syv historier fra Vestskogen utgitt, og etter det har han fortsatt å skrive. 
- Jeg er en historieforteller. For meg er historien et kall og en plikt, sier Bull-Hansen om på sin egen hjemmeside.

Boka fikk gull for beste bokomslag/voksenlitteratur i Årets vakreste bøker 2005. "Lushons plater" er den første boka i en trilogi om nattjegeren Evy.

 

Tronds begrunnelse:

Dette er en dystopisk fremtidsvisjon. Jeg strevde fælt med de første sidene i denne boka. Det brukes en slags fremtidsslang i språket, som tar litt tid å venne seg til. Fremtidsslangen er imidlertid godt komponert, og så fort man er inne i det, blir det en uhyre spennende bok. Jeg er ganske uenig med deler av budskapet i boka, men det er fint å bli utfordret litt uansett.

 

 

Brobyggerne - Jan Guillou (2011)bro.JPG

Da havet tok både faren og onkelen deres, måtte de tre guttene i det lille fiskeværet på Vestlandet reise inn til Bergen for å prøve å forsørge familien. De tre små repslagerlærlingene viser seg å være uvanlig teknisk begavet og ved hjelp av bergenske velgjørere blir brødrene utdannet jernbane- og brobyggere ved universitetet i Dresden. Planen er at de skal tilbake til Norge for å bidra til det mest storartede norske ingeniørprosjektet noensinne - byggingen av jernbane mellom Oslo og Bergen. Men kjærligheten vender om på alt. Den ene broren flykter, bedratt og skamfull, til tysk Øst-Afrika. Den andre broren flykter også på grunn av kjærligheten, han ender i London. Bare Lauritz, den eldste, vender tilbake til Norge. Som takk for utdanningen slutter han seg til jernbanebyggingen på Hardangervidda. I det nye århundret var fremtidsoptimismen stor. Med teknikkens gjennombrudd skulle alle kriger være utryddet. Lite ante man om at verden sto overfor det blodigste og mest dramatiske århundret noensinne.

Tre fiskersønner fra Osterøy utenfor Bergen har ikke flust av karrieremuligheter på slutten av 1800-tallet. Norge er et fattig land og klasseskillene store. Likevel tar skjebnen til brødrene Lauritsen en helt annen vending enn den som lå foran dem. Godt hjulpet av sositeten i Bergen med ambisjon om jernbane til Kristiania. Snart ligger hele prosjektet på brødrenes  skuldre.

Dette er den første boka i serien "Det store århundre".

 

Guillou tar oss med på en fascinerende historie. Sett gjennom øynene på to av brødrene hvis liv tar to vidt forskjellige veier. Begge bruker sine krefter på å beregne bæring, buer og spenn, men på jernbaner på to forskjellige kontinenter og ganske forskjellige forhold. Vi veksler mellom det iskalde, harde og brutale livet til rallarene på Hardangervidda, til de varme og spennende afrikanske savanner, men heller ikke her uten livsfare. Begge historier tar oss med på noe av det største nybrottsarbeid verden har sett.

 

Guillou er en kjent journalist og samfunnsdebattant i Sverige. Mest kjent er han for avsløringen av den såkalte IB-affären. For sin rolle i avsløringen ble Guillou dømt til fengsel for spionasje.

 

Tronds begrunnelse:

Fin historisk roman om utviklingen i forrige århundre. Guillou har som vanlig gjort god research og formidler historien gjennom god fiksjon. Både menn og kvinner liker denne boka, men har valgt å sette den som karrabok fordi den holder seg godt unna kliss og annet som menn tradisjonelt skyr.

 

 

Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant – Jonas Jonasson (2010)hundre.JPG

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet. Boken handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige. En reise som kompliseres ved at han kommer på kant med både politiet og en motorsykkelbande som han dessverre kom til å stjele en verdifull koffert fra. Men boken er også en reise gjennom det forferdelige 1900-tallet, den uendelig sorgløse Allan Karlssons livsreise.

Det viser seg at Allan Karlsson ikke bare har deltatt i, men også forårsaket flere av 1900-tallets store begivenheter. Han har vært innblandet i utviklingen av atombomben, blitt god venn med formann Maos unge hustru og både planlagt og avverget et attentat mot statsminister Winston Churchill.

Boka er filmatisert.

 

Tronds begrunnelse:

Utrolig morsom bok for de som ikke har noe imot at ting blir en smule overdrevet og usannsynlig. Jeg drømmer litt om å være sånn som hundreåringen har vært oppgjennom livet, men er mest glad for at jeg ikke er det.