Som en del av den statlige strategien for å utvikle bibliotekene og styrke kompetansen i sektoren, gjennomføres hvert år mer enn100 utviklingsprosjekt i norske bibliotek. Et viktig innsatsområde de siste årene har vært mangfold og inkludering. Dette er også temaet for den første utgaven av Bibliotheca Nova, som har tittelen «Kultur, inkludering og bibliotek» og inneholder rapporter fra utviklingsprosjekt som er gjennomført i norske bibliotek.

 

Bakgrunnen for Steinkjer biblioteks prosjekt var oppslag i lokalavisene der det ble kjent at kommunens innvandrere hadde vanskeligheter med å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Kanskje kunne biblioteket bli møteplassen for de ulike gruppene? Det var spesielt kvinnene vi ønsket å nå, da målet var å gi minoritetsspråklige kvinner trening i det norske språket og bedre kjennskap til norsk kultur og samfunnsliv.

Vi kunne ikke ta på oss denne oppgaven alene og derfor trengte biblioteket støttespillere.
Steinkjer Voksenopplæring og frivillige fra Røde Kors ble våre gode samarbeidspartnere slik de også hadde vært i et tidligere prosjekt. Steinkjer bibliotek ønsket å bygge videre på et opplegg som hadde vist seg å fungere.

Biblioteket hadde allerede erfaring fra 2003 med leksehjelp for barn, og fra 2010 hadde vi mulighet til å samle voksne minoritetskvinner til språktrening i biblioteket. Det nye prosjektet ble utviklet på bakgrunn av disse erfaringene og med støtte fra Nasjonalbiblioteket.

 

Her kan du lese hele artikkelen (.pdf-fil)

Link til skriftserien Bibliotheca Nova