gjengen.JPGBiblioteksjef Hallfrid Skimmeli smiler fornøyd. Hun kaller det som har vært arbeidsplassen hennes siden 1989 for "ei offentlig storstue".

Bursdagsfeiring og latter

- Folk kommer til og med hit og feirer bursdagen sin. Det tyder på at vi er viktig for dem, og at det er en uformell tone på biblioteket. Slik skal det være.

Gunn Bjelland mener det beste med jobben på biblioteket er når et arrangement til de grader slår an hos publikum.

- Den stemninga som oppstår, når noe vi arrangerer treffer publikum, kan være magisk. Du ser at folk koser seg, hører på latteren akkurat hvor riktig det var for oss å gi publikum dette. Da vet vi at vi gjør noe riktig.

Respons og varme

Trond Hallem er barne og ungdomsbibliotekar, og de beste øyeblikka i jobben er når en heller lunken gjeng med unger kommer inn på biblioteket for å høre han anbefale bøker, kanskje lese litt for dem også – og får full respons.

- Du vet du har nådd inn når ungdommen kommer innom igjen etter skoletid, og bare må låne boka jeg leste fra. Dette opplever vi ganske ofte.

Anne Hulbækdal har en stor del av ansvaret for språktreninga som biblioteket driver sammen med frivillige og Røde Kors, og mener de beste øyeblikka i jobben er når du kan høre at både språktreninga og forsøket på å integrere nye landsmenn fungerer.

- Når du hører den varme latteren fra de som sitter rundt bordene på språkcaféen onsdagsettermiddagene, da vet du at kontakten er der, aksepten er der, og inkluderinga er der. Det skjer noe godt når mennesker fra ulike kulturer kan le sammen.

Takknemlig detektivarbeid

Olaug Johansen har jobbet på biblioteket i 30 år, og er overrasket og ydmyk over takknemligheten folk viser når de får hjelp.

- Det skal så lite til for å gi dem ei god opplevelse. Og uansett hva det gjelder; du trenger ikke be dem bla opp visakortet. Her er det aller meste gratis.

Inger Marie Gran hiver seg på. Hun forteller at noen ganger krever bibliotekoppgaver mer enn en smule detektivarbeid.

- Blant annet hjelper vi noen ganger folk med slektsgransking. For noen år tilbake kom et eldre ektepar fra USA innom. De lette etter gravstedet til mannens bestemor. Vi endte opp med å finne kilder som ledet dem til husmannsplassen slekta kom fra, fant en lokal guide til å ta dem med dit og til kirkegården der bestemoren var gravlagt. Da de reiste fra Norge hadde de hele slektstreet i kofferten, med navn og årstall i flere generasjoner. De var utrolig takknemlig for den jobben vi gjorde for dem. For oss var det et lærerikt lagarbeid som gav dem mer enn de hadde ventet.

- Å jobbe på biblioteket er som å åpne en adventsluke eller en julegave hver dag. Du vet aldri hva som er inni!

Steinkjer bibliotek ønsker alle ei god jul!